Avocat Cluj | Lancranjan, Prodan si Asociatii
Societate Civila de Avocati Cluj-Napoca

Modificarea programului de vizita acordat printr-o hotarare definitiva

Lăncrănjan, Prodan si Asociatii - SCA


Modificarea programului de vizita acordat printr-o hotarare definitiva.
Monitorizarea programului de vizita.
Posibilitatea ca programul de vizita sa se realizeze sub supravegherea unui reprezentant psiholog al Directiei de asistenta sociala si medicala- Serviciul protectia copilului

Potrivit dispozitiilor art. 403 C.civ., hotararile judecatoresti in materia programului de vizitare a minorului de catre parintele cu care nu locuieste in mod stabil au doar autoritate de lucru judecat relativa, in sensul ca masurile dispuse pot fi reanalizate daca intervin modificari esentiale ale imprejurarilor care au stat la baza pronuntarii lor.
Intr-o hotarare recenta pronuntata de Judecatoria Cluj-Napoca, din cauza unui incident petrecut pe fondul unei stari medicale a paratei, s-a impus modificarea programului de vizita al parintelui despartit de copil.
Asigurarea exercitiului drepturilor parintesti ale paratei printr-un program de vizitare al minorei este un drept fundamental al paratei, reglementat de art. 8 din CEDO si include dreptul la vizita al parintelui caruia nu i-a fost incredintat minorul, in vederea mentinerii contactului cu acesta.
Dar, instanta retine ca, prioritar este interesul superior al copilului, iar starea medicala a paratei impune cu necesitate ca minora sa fie securizata si protejata in timpul petrecut alaturi de parata.

Conform art. 18 aliniat 1 litera g din Legea 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului republicata, relatiile personale se pot realiza prin intalniri ale copilului cu parintele intr-un loc neutru in raport cu copilul, cu supravegherea modului in care relatiile personale sunt intretinute, in functie de interesul superior al copilului, iar potrivit art. 4 al actului normativ antecitat, serviciul public de asistenta sociala are obligatia de a oferi consiliere, acordata de specialisi atat copilului, cat si parintilor sai.

Instanta subliniaza ca este in interesul superior al minorei ca sa petreaca timp cu
mama parata dar, avand in vedere problemele medicale semnificative ale acesteia din urma, cu evidenta la acest moment se impune prezenta permanenta a unei persoane de specialitate care poate consilia refacerea legaturilor dintre minora si parata, afectate in acest moment de
comportamentul instabil din trecut al paratei.
Astfel societatea noastra de avocatura a obtinut pentru reclamant, monitorizarea programului de vizita al mamei de catre un reprezentant psiholog al Directiei de asistentă sociala si medicală Cluj-Napoca – Serviciul protectia copilului si familiei Cluj-Napoca.